National Championship, Road, Elite, The Netherlands (F)

Van Vleuten kampioene op de weg

Photo: courtesy
Jack Claassen

Photo: courtesy
Jack Claassen

Annemiek van Vleuten is in Kerkrade nationaal kampioene op de weg geworden. De Raborenster bleef in Kerkrade haar ploeggenote Marianne Vos net voor.

Van Vleuten was al in de eerste van elf rondjes gedemarreerd, met vijf anderen. Al snel bleven er voorin vier rensters over: Van Vleuten, Vos, Lucinda Brand (AA Drink) en Amy Pieters (Skil- Argos). De uitgeputte Pieters paste met nog vijf ronden te gaan.

Van een peloton was toen al geen sprake meer, want het zware parkoers, met vier klimmetjes in elke ronde, had zijn tol geeist. Veel rensters waren afgestapt of uit de wedstrijd gehaald en het eerste pelotonnetje reed op zes minuten.

Voorin bleef het spannend tot het einde. Brand zat in de tang bij Vos en Van Vleuten, die beurtelings wegsprongen en zo de AA Drink-renster sloopten.

Brand probeerde zelf ook weg te komen, maar tevergeefs. Toen Van Vleuten in de achtste ronde opnieuw gas gaf, bleek de pijp leeg bij Brand. En Vos, viervoudig winnares, hield haar benen even stil.

Later kwam ze weer bij Van Vleuten in het wiel, maar ze gunde haar ploeggenote haar eerste nationale titel op de weg.

"Het was echt zwaar hier in Kerkrade, met al die klimmetjes. En daar kwamen nog die demarrages in de finale bij. Ik ben in elk geval dolgelukkig", zei Van Vleuten met een brok in haar keel.


Misschien ook interessant: