Ronde van Vlaanderen

'Centrum van de Ronde zoekt 100.000 euro'

Rik Vanwalleghem, de directeur van het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde, luidt de alarmbel. De Ronde van Vlaanderen is dan immens populair, maar zijn centrum zit in slechte financiële papieren. "Als het eind 2012 niet opgelost is, moeten mogelijk twee à drie personen vertrekken."

"Wij moeten een gat van 100.000 euro dichtfietsen. We zitten met een structureel financieel probleem. Dat is niet nieuw. Het gaat om een liquiditeitsprobleem", zegt Vanwalleghem aan Radio 2.

"Jaar na jaar zakt het aandeel van subsidies in de totale inkomsten van het bedrijf. Elk jaar konden we dat gat zelf dichtrijden door ticketverkoop, onze shop en brasserie of de verhuur van zalen."

"Omdat er inkomsten wegvielen, is het gat niet meer zelf te dichten. We kunnen naar de kosten kijken, maar daar zit erg weinig rek op."

"Of we moeten mensen ontslaan. Voorlopig is niemand bedreigd. Maar als het niet opgelost is tegen eind 2012, moeten mogelijk twee à drie personen vertrekken."

"We hebben aangeklopt bij de overheden. Maar ons centrum valt tussen alle mogelijke stoelen in. We zijn geen klassiek museum, ook geen sportaccommodatie. We zijn een toeristische exploitatie, maar statutair is er niks voorzien voor ons unieke bezoekerscentrum."

Het particuliere circuit is een tweede optie om inkomsten te vinden. "Maar met de crisis is de situatie daar ook niet rooskleurig", geeft Rik Vanwalleghem toe.

Hij heeft wel nog een andere oplossing: "Er zullen zondag 700.000 à 800.000 toeschouwers langs het parcours staan. Als die allemaal 1 euro geven, zou ik heel tevreden zijn."


Misschien ook interessant: