'Merckx zou vandaag niet mogen koersen'

Photo: courtesy
Jacques Burremans

Photo: courtesy
Jacques Burremans

Donderdag verschijnen twee Britse biografieën over Eddy Merckx. In één ervan, "Eddy Merckx, The Cannibal", zegt een Italiaanse cardioloog dat Merckx een ernstig hartprobleem had. "Merckx fietste met het zwaard van Damocles boven zijn hoofd."

In de Giro van 1968, de eerste grote ronde die Merckx won, nam de Italiaanse cardioloog Giancarlo Lavezzaro een cardiogram af van Merckx. En het resultaat was alarmerend. "We konden duidelijk zien dat hij een probleem had", zegt Lavezzaro. Pas een jaar later, bij een soortgelijk geval, ontdekte Lavezzaro wat het was: niet-obstructieve hypertrofische cardiomyopathie.

"Met de scans die renners nu ondergaan, halen ze dat er zo uit. Iemand met die diagnose, krijgt geen licentie."

"Er zijn geen symptomen, maar er was wel een kans op plots overlijden. Eddy Merckx fietste zijn hele carrière met het zwaard van Damocles boven zijn hoofd."

Eddy Merckx reageert in De Morgen verbaasd op de conclusie in het boek. "Ik weet dat ik een speciaal hart heb, het is heel groot. Aan vaderskant zijn er veel hartproblemen. Hijzelf en een aantal ooms zijn jong gestorven. Daarom laat ik me elk jaar onderzoeken. Ik sport ook en neem medicatie om alles onder controle te houden. Maar tijdens mijn carrière heb ik nooit problemen gehad."


Misschien ook interessant: