GP de Wallonie

Gilbert pakt zijn 19e zege op de Citadel van Namen

Photo: courtesy
Guy Dedieu

Photo: courtesy
Guy Dedieu

Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) heeft zijn 19e zege van het seizoen geboekt. In de Grand Prix de Wallonie, met aankomst op de Citadel van Namen, was hij voor de tweede keer in zijn carrière de sterkste.

Elf renners, onder wie Stijn Vandenbergh en Klaas Lodewyck, zorgden voor de vlucht van de dag. Boucher was toen al mee voor Gilbert.

Op de hellingen in de finale kreeg de kopgroep telkens een andere samenstelling. Voeckler en Marcato probeerden met een groepje voorop te blijven, maar Boucher en Kaisen (voor Gilbert) brachten alles samen voor de slotklim.

De verrassende Edwig Cammaerts van Landbouwkrediet probeerde het aan de voet van de Citadel alleen, maar hij stierf op zo'n anderhalve kilometer van de top. Gilbert ging erop en erover en reed met een tweede splijtende demarrage iedereen uit het wiel.

"Het was een heel snelle koers en de wind blies in het gezicht. Omdat er een grote groep weg was, moesten we hard werken om de vluchters terug te halen. Mijn team heeft vooral in de finale heel goed gewerkt en het gat op het juiste moment gedicht", zei Gilbert, die ook in 2006 al eens won op de Citadel.

"Ik begon aan de Citadel in een goeie positie, maar niemand wilde koersen. Toen Rabobank versnelde, was dat mijn moment en viel ik op het steilste stuk aan."

De GP de Wallonie was de laatste koers van Gilbert voor het WK van volgende week zondag in Kopenhagen.


Misschien ook interessant: