Montréal (d)

Gilbert komt net te laat, Costa wint in Montréal

Photo: courtesy
Willem Dingemanse

Photo: courtesy
Willem Dingemanse

Rui Costa heeft de GP van Montréal op zijn naam geschreven. De Portugees van Movistar was sneller dan zijn medevluchters. De ultieme jump van Phillipe Gilbert kwam net te laat, de Belgische kampioen eindigde op de derde plaats.

De aanloop naar de finale verliep niet over rozen voor Philippe Gilbert. Na een 50-tal kilometer kwakte hij tegen de afsluiting en moest hij zich laten verzorgen bij de dokter.

De Belgische kampioen, twee dagen geleden nog winnaar in Québec, moest ook even achtervolgen na een lekke band. Toch was het parcours in Montréal, 17 rondjes met telkens twee hellingen, op zijn lijf geschreven.

Maar Gilbert gokte in de finale toen een grote groep wegreed. Hij liet de andere ploegen het werk opknappen, maar de kopmannen hadden al hun helpers opgesoupeerd.

Uit die groep van een 20-tal renners reden drie renners weg: Rui Costa, Pierrick Fédrigo en Stefan Denifl. In de laatste, licht hellende, rechte lijn, probeerde Gilbert met Roelandts in zijn wiel het gat nog te dichten. Maar de kloof was te groot. De vogels waren gaan vliegen.

Voor Rui Costa is het de tweede grote zege van het seizoen. De Portugees, die ook even een korte dopingstraf uitzat, won in de Tour de rit naar Super-Besse. Gilbert verstevigt met zijn derde plaats zijn eerste plaats in de WorldTour-stand. Hij kan nauwelijks nog ingehaald worden.

Met zijn podiumplaats was Philippe Gilbert andermaal op de afspraak. "Ik ben tevreden. We kwamen nog sterk terug, maar om te winnen moet je de streep als eerste overschrijden."

"Wat er gebeurde bij die val? Ik was een halve minuut van de kaart, maar de ploeg wachtte me op en het ging net wat minder snel in het peloton, zodat ik kon terugkeren."

"Het was een mooie koers met een leuke ambiance. Ik kreeg veel steun van het publiek, ik had niet gedacht dat ik in Canada zoveel fans had. Dit is toch wel het jaar van mijn leven. Het wordt moeilijk om in 2012 beter te doen, het is een echt droomjaar."


Misschien ook interessant: