Tour de France

Le Tour: 'Sterkste Belgische ploeg sinds Merckx-tijdperk'

Photo: courtesy
Guy Dedieu

Photo: courtesy
Guy Dedieu

Omega Pharma-CEO Marc Coucke bezocht maandag zijn renners in de Tour. "Het is al een fantastische Tour geweest voor ons. Zéér emotioneel", zegt hij aan Sporza. "We hebben met Lotto meer bereikt dan we ooit gedacht hadden. Het is doodzonde dat de samenwerking stopt."

"We wisten dat het niet makkelijk zou worden met drie kopmannen, maar uiteindelijk maken ze het alle drie waar", stelt Marc Coucke vast. "Van den Broeck was tot zijn pech fantastisch, Greipel wint een rit en Gilbert lijkt wel een Duracell-konijn: hij blijft maar doorgaan."

"Dan is er ook nog een vierde renner opgestaan (Jelle Vanendert) die zomaar de zwaarste Pyreneeënrit wint. We moeten nu zorgen dat we hem goed omringen. Dat hij alles blijft relativeren en beseft dat de weg nog lang is."

Vanendert is ook voor Marc Coucke een revelatie. "Maar uit testen bleek wel dat hij een ongelooflijk potentieel heeft om een topklimmer te worden."

"Voor Jurgen zal dit bitterzoet zijn, maar hij is eigenlijk op dezelfde wijze boven water gekomen. In de Tour waar Evans viel, stond er met Van den Broeck plots een wisselkopman op. Of Vanendert ook een kopman is? We moeten eerst zien hoe hij de laatste week verteert."

"Ik denk wel dat de kans reëel is dat hij de bolletjestrui wint (foto). Jelle draagt de bollen, Philippe heeft nog kans op het groen en we hebben al drie ritten gewonnen. En dat met maar zes renners!"

"Ik ben er trots op dat het project tussen Omega Pharma en Lotto na zeven jaar op een hoogtepunt staat en dat we deze momenten aan wielerminnend België kunnen bieden", zegt Coucke aan Sporza.

Het hoogtepunt wordt meteen ook het eindpunt van de samenwerking. "Ik snap dat elke dag wat minder. We bereikten méér dan we ooit gedacht hadden. Het is doodzonde dat het eindigt."

"Maar we mogen supertrots zijn op wat we samen opgebouwd hebben. Wij hadden dit niet zonder Lotto kunnen bereiken en Lotto wellicht ook niet zonder ons."

"We mogen blij zijn met de wielergeschiedenis die we geschreven hebben en schrijven. Omega Pharma-Lotto is de sterkste Belgische wielerploeg sinds het Merckx-tijdperk. Daar ben ik heel trots op en ik zal ervan genieten tot de laatste dag."

Over de toekomst van Omega Pharma wil of kan Coucke niets lossen. "Tot na de Tour doen we geen enkele uitspraak daarover. We zijn ook niet aan het onderhandelen. Momenteel is er maar één project en daaraan wens ik tot het einde in alle sereniteit te werken. Het feit dat we niet over de toekomst praten, is ook een deel van het huidige succes van de ploeg."


Misschien ook interessant: