Tour de France

Le Tour: 'Het groen heb ik nog niet op zak'

Photo: courtesy
Willem Dingemanse

Photo: courtesy
Willem Dingemanse

Mark Cavendish gaf zijn tegenstanders het nakijken in de massasprint in Montpellier. Zijn ploeg verzette weer een berg werk. "Als de ploeg zo voor me werkt, voel ik me wel verplicht om het af te maken", zegt de Brit.

Het leek weer met sprekend gemak hoe Mark Cavendish zijn 19e zege in de Tour behaalde. "Het zag er misschien makkelijk uit, maar dat was het helemaal niet."

"Toen Gilbert met zijn aanval stokken in de wielen kwam steken, hebben de jongens het hoofd koel gehouden", zegt Cavendish. "We zijn bij elkaar gebleven en ik ben perfect afgezet. Ik zei het al: als de ploeg zo voor me werkt, voel ik me wel verplicht het af te maken."

Ook voor het groen deed de Brit een gouden zaak. Zijn eerste achtervolger Rojas staat op 37 punten. Maar hij kraait nog geen victorie. "Een paar jaar geleden dacht ik het groen ook op zak te hebben, tot Hushovd de trui nog van me afpakte."

"We mogen Gilbert niet uitvlakken voor de groene trui, maar de 55 punten die Mark vandaag verzamelt zijn uiteraard levensbelangrijk", zegt Erik Zabel, coach van Cavendish.

Cavendish heeft nu al 19 Tour-zeges. "Waar het zal ophouden? Hij kan nog zeker vijf tot tien jaar op topniveau koersen. Of de 34 Tour-zeges van Eddy Merckx dan in gevaar zijn? Eddy is Eddy. Het is misschien best dat hj op 33 stopt."


Misschien ook interessant: