Hinault: 'Philippe Gilbert charmeert me'

Photo: courtesy
Guy Dedieu

Photo: courtesy
Guy Dedieu

Philippe Gilbert is zonder twijfel dé renner van het voorjaar en dat zint ook vijfvoudig Tourwinnaar Bernard Hinault. "Hij durft", ziet de Fransman, die ook al even vooruitblikt op de komende Tour en de kansen van Jurgen Van den Broeck inschat.

"Philippe Gilbert is een renner die mij heel erg aantrekt", zegt Hinault. "Wat me zo aan hem bevalt, is dat hij geen vragen stelt. Hij durft, hij gaat. Hij heeft koersinstinct. Bovendien bereidt hij zich heel goed voor. Hij heeft zijn doelen en bereikt die ook."

"Te weinig renners rijden nog op het gevoel. Ze wachten gewoon op de instructies van hun ploegleider. Wanneer je kunt winnen, moet je niet aarzelen. Dat ontbreekt vandaag. Maar Philippe Gilbert is een van de weinigen die zijn tegenstanders kan inschatten en die de oortjes niet nodig heeft."

"Wat Gilbert in de Tour kan doen? Hij mag niets veranderen. Hij kan twee of drie etappes winnen. Hij moet voor ritzeges gaan. Dat onthouden de mensen meer dan een 20e plaats in de stand."

"Voor het Tour-podium verwacht ik een strijd tussen de broers Schleck en Contador. Als de Spanjaard zijn Giro-vorm kan vasthouden, kan hij de kat uit de boom kijken. Maar in zijn plaats zou ik aanvallen."

En wat verwacht de vijfvoudige Tour-winnaar van Jurgen Van den Broeck? "Ik weet niet of hij beter kan doen dan zijn vijfde plaats van vorig jaar. Hij is natuurlijk nog jong. Het is aan hem om te bewijzen dat hij beter kan. Hij moet zijn kans gaan op een moment dat de anderen het niet verwachten. Misschien kan hij wel profiteren van de rivaliteit tussen Contador en de Schlecks", denkt Hinault.


Misschien ook interessant: