UCI hield Van den Broeck in de gaten in de Tour

Photo: courtesy
Guy Dedieu

Photo: courtesy
Guy Dedieu

De UCI heeft voor de start van de Tour de France 2010 een lijst opgemaakt van renners die in de gaten moesten worden gehouden wegens mogelijk dopinggebruik. Jurgen Van den Broeck, die uiteindelijk vijfde zou eindigen, staat hoog op de lijst.

Bij elk van de 198 deelnemers gaf de UCI op basis van hun bloedpaspoort en een dopingtest vlak voor de Tour-start een score van 0 (totaal niet verdacht) tot 10 (heel verdacht).

Twee renners kregen een 10: de Spanjaard Carlos Barredo, toen Quick-Step, nu Rabobank, en de Oekraïner Jaroslav Popovitsj van de RadioShack-ploeg.

Denis Mensjov staat op 2 met 9, gevolgd door twee Belgen: Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) en Kevin Seeldraeyers (Quick-Step), beiden met 8.

De Franse sportkrant L'Equipe bracht het bestaan van de lijst vanochtend aan het licht. Dit is de lijst van de UCI:

10 - Barredo (Spa), Popovitsj (Oek)
9 - Mensjov (Rus)
8 - o.a. Van den Broeck, Seeldraeyers
7 - o.a. Klöden (Dui), Moreau (Fra)
6 - o.a. Petacchi (Ita)
5 - o.a. Contador (Spa), Vinokoerov (Kaz)
4 - o.a. Pauwels, Armstrong (VS), Evans (Aus), Leipheimer (VS)
3 - o.a. De Greef, De Weert, Monfort, Vansummeren, Basso (Ita), Cunego (Ita), A.Schleck (Lux)
2 - o.a. Vandenbergh, Cavendish (GBr), Freire (Spa), Hushovd (Noo), F.Schleck (Lux)
0 - o.a. Aerts, Devenyns, Roelandts

De UCI heeft vandaag in een communiqué toegegeven dat de lijst inderdaad is opgesteld, maar betreurt dat die in de buitenwereld is verspreid. Voor een goed begrip: een hoge waarde betekent niet dat een renner effectief doping genomen heeft, wel dat de UCI waakzamer was.

"Het document was bestemd voor de UCI en het Wereldantidopingagentschap Wada", zegt de UCI. "We zullen onderzoeken hoe dit document werd gelekt." UCI-voorzitter McQuaid weigerde meer uitleg te geven.

De renners zijn niet opgezet met het lek van het document. Enkele tenoren hebben al gereageerd via Twitter.

Robbie McEwen: "Leg dit eens uit UCI, aub? Is dit opzettelijk, is er sprake van onbekwaamheid of is dit corruptie? Ook ik wil bedriegers eruit, maar zulke conclusies op basis van één lijst? En wie lekte dit?"

Mark Cavendish: "Mooi zo, nu is er een lijst van 1 tot 10 en is íédereen gewoon verdacht. De vraag is hóé verdacht. Bullshit."


Misschien ook interessant: