Gent - Wevelgem

Boonen viert een tweede keer in Gent-Wevelgem

Photo:
© Quick Step - Innergetic

Photo:
© Quick Step - Innergetic

Tom Boonen heeft voor de tweede keer in zijn carrière Gent-Wevelgem gewonnen. De Quick-Step-renner won de sprint van een uitgedund peloton, voor Bennati, Farrar en Greipel. "Dit is een overwinning op mezelf", zei winnaar Boonen.

De renners gingen razendsnel van start in de 73e editie van Gent-Wevelgem. De zijdelingse wind blies het peloton vooruit en dus hadden de renners na een uurtje fietsen al bijna 52 kilometer achter de kiezen.

Voor vijf renners ging het nog niet snel genoeg. Voeckler was de aanstoker van de aanval en de Fransman kreeg de Nederlanders Schmitz en Timmer en de Belgen Van Vooren en Zingle mee in zijn wiel. Het kwintet verzamelde een maximale voorsprong van zo'n vijf minuten.

De Katsberg, de eerste helling van de dag, dunde de kopgroep uit want de Nederlanders moesten lossen. In het peloton ook een opvallend beeld: Tom Boonen had materiaalpech en moest zo lang wachten op een nieuwe fiets dat hij er gewoon bij ging zitten (zie video). De kopman van Quick-Step verloor er zo'n anderhalve minuut.

In de heuvelzone slonk de voorsprong van de drie leiders zienderogen. Prikken van Gilbert, Hayman en Hushovd deden bij de eerste doortocht op de Kemmelberg een hele hap uit de voorsprong van de kopgroep. Voeckler zong het nog uit tot bij de tweede passage van de Kemmelberg, maar in de afzink kwam alles weer samen.

Bijna onmiddellijk sprongen vier renners weg: Sylvain Chavanel, Ian Stannard, Peter Sagan en Maciej Bodnar vonden elkaar goed en profiteerden ook van het feit dat achter hen het peloton in twee stukken scheurde.

Ze harkten een voorsprong van 30 seconden bij elkaar en dat bleek net niet genoeg, ook niet voor de dappere Stannard. In de laatste hectometers denderde het uitgedunde peloton over de ontsnapte Brit en in de sprint had Tom Boonen de snelste benen.

Tom Boonen heeft met zijn tweede overwinning in Gent-Wevelgem de laatste twijfels voor zichzelf weggeveegd. "Dit is een overwinning op mezelf", vertelde de renner van Quick-Step voor de microfoon van Sporza.

"Ik had zelf nog wat vragen over mijn vorm, maar ik had erop gehamerd dat ik een goeie ploeg wilde zien. En die heb ik gezien, proficiat aan iedereen. Gert Steegmans was beresterk in de sprint."

"Het was een harde koers en ik heb veel "zever" gehad. Ze reden mijn fiets kapot en omdat de auto zo ver zat, verloor ik twee minuten. Ik kon weer aansluiten, maar heb wel afgezien. Ik begon de spurt met een bang hartje, maar dat ik won, is een goed signaal."

Boonen klopte met Bennati, Farrar en Greipel enkele snelle mannen. "Maar ik ben ook nog altijd snel", zei Boonen. "Zeker als de ploeg draait zoals vandaag heb ik geen problemen om een sprint te rijden. Ik zit gewoon niet graag alleen in het gewriemel."

Staat het nu 1-1 tussen Cancellara en Boonen? "Er zijn maar twee punten te verdelen en dat is volgende week in de Ronde en de week daarna in Roubaix. Dus wat mij betreft staat het nog altijd 0-0", besloot de winnaar.


Misschien ook interessant: