World Championship, Track, Scratch, Elite (F)

Vos pakt WK-goud op scratch

Photo: courtesy
Marcel Segessemann

Photo: courtesy
Marcel Segessemann

Marianne Vos heeft op indrukwekkende wijze de tweede WK-medaille voor Nederland in de wacht gesleept. Ze won goud op de scratch.

Met een verwoestende eindsprint liet de Brabantse vier medevluchters volstrekt kansloos. Het zilver was voor de Australische Katherine Bates en het brons voor de Britse Danielle King.

Na haar olympische en wereldtitel op de puntenkoers (2008) concentreerde de pas 23-jarige Vos zich weer op het rijden op de weg en in het veld. Nu de Olympische Spelen van Londen naderen, komt ook de baan weer in beeld.

Nadat ze de bike-off tegen Kirsten Wild om WK-deelname aan het omnium verloren had, werd ze door de KNWU ingeschreven voor de puntenkoers en de scratch. Na de teleurstelling op de puntenkoers (zevende plaats), nam ze grandioos revanche.
Zevende wereldtitel

Het is de zevende wereldtitel bij de professionals in de nog prille carrière van Vos. Naast de twee titels op de baan, werd ze op de weg in 2006 wereldkampioen bij de eliterensters. In het veld claimde ze in 2006, 2009, 2010 en 2011 de mondiale hoofdprijs.
Meares sprintkoningin

Eerder op de middag veroverde de Australische Anna Meares de titel op de sprint. Meares versloeg in de finale de Litouwse Simona Krupeckaite.

In de strijd om het brons was de Britse titelverdedigster Victoria Pendleton de baas over de Wit-Russische Olga Panarina.
Wild leider in omnium

Na dag één van het onderdeel omnium gaat de Nederlandse Kirsten Wild aan de leiding.

De 28-jarige Wild heeft na drie van de zes onderdelen twee punten voorsprong op Tara Whitten uit Canada en weet nummer drie, de Poolse Malgorzata Wojtyra, al op zes punten achterstand.

Wild, die ook op de weg excelleert (ze won WB-wedstrijden en ritten in de Giro en de Holland Ladies Tour) werd vierde op de vliegende ronde, vijfde op de puntenkoers en derde op de afvalkoers.

Haar gevaarlijkste opponente is Tara Whitten, die in 2009 zilver won en vorig jaar de titel veroverde.


Misschien ook interessant: