Merckx: 'Qatar is de ideale voorbereiding'

Photo:
© Quick Step - Innergetic

Photo:
© Quick Step - Innergetic

Zondag begint de 10e editie van de Ronde van Qatar, met onder anderen Boonen, Cavendish, Petacchi en Cancellara als smaakmakers. "Het is moeilijk te zeggen wie gaat winnen", kijkt Eddy Merckx vooruit. Met Quick-Step en Topsport Vlaanderen doen twee Belgische teams mee.

Zondag is er een proloog over 2 km, daarna volgen er nog vijf vlakke etappes, samen goed voor 714 km. Wouter Mol, de eindwinnaar van vorig jaar, is er niet bij, omdat zijn ploeg Vacansoleil niet uitgenodigd is door ASO, dat samen met Eddy Merckx de wedstrijd organiseert.

Merckx was er elk jaar bij in het Midden-Oosten. "Qua infrastructuur evolueert het hier pijlsnel", zegt Belgiës beste renner aller tijden. "Qatar profileert zich ook steeds meer als sportnatie, met onder andere het WK voetbal in 2022."

"Ik herinner me nog goed toen er voor het eerst sprake was van een Ronde van Qatar", vertelt Merckx. "Het was augustus 2001 en het was hier bloedheet."

"De temperaturen liepen op tot boven de 50 graden. We hebben toen drie à vier dagen rondgereden bij wijze van prospectie. Van dan af heeft het initiatief snel vorm gekregen. Het jaar daarop, in 2002, vond de eerste editie plaats."

"k vind de rondes van Qatar en Oman de ideale voorbereiding op het voorjaar. De organisatie staat op punt, het weer is aangenaam en de renners hebben weinig last van de jetlag (een verschil van 2u, red)."

Op deze tiende editie staat ook Tom Boonen centraal. De kopman van Quick-Step won de ronde als drie keer, in 2006, 2008 en 2009, en pakte 17 dagsuccessen, twee keer een record. Qatar is de eerste competitie van het nieuwe seizoen voor Boonen.

Wie vrijdag als eindwinnaar naast sjeik Khalid Bin Ali, de voorzitter van de Qatarese wielerbond, zal staan, is niet te voorspellen, zegt Merckx. "Het gaat erom wie al het beste in conditie is. Zo vroeg op het seizoen is het moeilijk om dat in te schatten."


Misschien ook interessant: