World Championship, Cyclo-cross, Elite (F)

Vos is voor de vierde keer wereldkampioen

Photo: courtesy
Marcel Segessemann

Photo: courtesy
Marcel Segessemann

Marianne Vos heeft in Sankt Wendel het WK veldrijden bij de vrouwen gewonnen. De Nederlandse reed in de slotronde weg van haar concurrentes, de Amerikaanse Compton en de Tsjechische Nash. Nederland won ook al goud bij de beloften. Sanne Cant werd negende.

De Duitse Hanka Kupfernagel startte prima, maar het trio Compton-Vos-Nash kon ze niet volgen. De Duitse moest voor eigen volk tevreden zijn met de vierde plaats.

Sanne Cant hoopte op de top 5, maar werd negende. Ook zij was goed gestart, in het zog van Kupfernagel, maar halverwege de eerste ronde werd ze al een stuk teruggeslagen.

De drie vooraan losten elkaar van geen vin, tot in de laatste ronde. Op een langere helling achtte Vos haar moment gekozen en ging ze er alleen vandoor. Ze won solo en behaalde zo op haar 23e al haar vierde wereldtitel in het veld.

anne Cant greep na de finish naar haar rug. "Het is heel een lastige ronde, nogal belastend voor de rug", zei onze landgenote. "Het is beter om al zittend te klimmen en dat is niet goed voor mijn rug."

"Jammer dat ik mijn beoogde plaats in de top vijf niet heb kunnen halen. Ik was goed vertrokken, maar ik blokkeerde in de eerste ronde op de klim. Iedereen kwam erover en ik heb het gat niet meer kunnen dichtrijden."

Cant spurtte met de Duitse Sabine Spits voor de negende plaats. "Ik was al een halve ronde aan het spurten, omdat ik dacht dat ze er in de laatste 100 meter nog over zou komen. Maar ik zag net dat mijn ketting op het binnenblad lag, dat was best wel stom."

Cant ging wel als een van de besten omhoog op de gladde schuine kant. "Ik moet het op dit moment nog hebben van mijn techniek, mijn kracht is nog niet super. Volgend jaar in Koksijde wordt het technischer, dus ik kijk er al naar uit."


Misschien ook interessant: