Tour de France 2004


France
Date: 17-07-2004
13º stage
Distance: 217 km
Road – Stage
Departure: Lannemezan (Midi-Pyrenees), France
Arrival: Plateau de Beille (Midi-Pyrenees), France
Category UCI: WT/WT/GT
Index Tour de France 2004
Main Tour de France

Websites: http://www.letour.fr

Memo


Foto: ­© www.letour.fr

De onwaarschijnlijke slachting onder de concurrenten van Armstrong die gisteren op de flanken van de Tourmalet was ingezet ging vandaag al in het eerste wedstrijduren gewoon door. Al heel vroeg in de rit liet Haimar Zubeldia, het nummer vijf van vorig jaar, zich uitzakken tot bij de wagen. De schaduwkopman bij Euskatel gaf op, hij verloor gisteren ook al 18'33". Niet veel verder was het de buurt aan Denis Menchov van Illes Balears. Veel verrassender, want de witte trui van vorig jaar eindigde gisteren nog op een knappe zevende plaats. In elk geval, na 25km kroep ook hij in de ploegleiderswagen.

En het ging gewoon door : na 80km stapte Hamilton af. Mentaal en fysiek totaal ontredders door een combinatie van valpartijen (pijn aan de rug), slechte prestaties (gisteren op 3'27") en de dood van z'n hond. Exit Hamilton, één van de favorieten voor eindwinst. En op de flanken van de Col d'Agnes maakte ook Iban Mayo aanstalten te stoppen. Hij werd door ploegmaats en ploegleider overtuigd door te gaan, de man die in de Dauphiné de verzamelde concurrentie (Armstrong incluis) belachelijk maakte op de Ventoux kwam binnen op meer dan een half uur. De gekke Basken die zich massaal hadden verzameld op de slotklim naar Plateau de Beille verloren in nauwelijks drie uur tijd hun hoop op een goed klassement, de twee kopmannen laten het helemaal afweten. Hun eerste oranje held werd vandaag Iker Camano. Als 28e en op bijna negen minuten...


Er werd intussen ook gekoerst : In een alweer razendsnel eerste uur volgende de vuchtpogingen elkaar in ijltempo op. Virenque schoof dikwijls mee, maar dat werd door US Postal niet geduld wegens te gevaarlijk voor het klassement. De bolletjestrui zat dan ook niet in de goeie ontsnapping. Ook Michael Boogerd greep net naast de goeie vlucht. Die werd uiteindelijk gerealiseerd door Sylvain Chavanel en Jens Voigt. Toen het peleton aan de eerste klim begon (Col des Ares, 3e cat) en het verschil met het kopduo al meer dan anderhalve minuut bedroeg trok Michael Rasmussen in de tegenaanval. Het leek een "chasse patate" te worden, meer op de Portet d'Aspet, na 63km en een achtervolging van goed 30km, kwam de Deen toch aansluiten. Ook hij betekende echter een bedreiging voor het klassement - het verschil met Armstrong bedroeg voor de rit slechts 4'56". En dus konden de drie koplopers nooit meer dan 5'30" uitlopen.


Op de Portet d'Aspet moesten achteraan het peleton voor het eerst een heel pak renners afhaken, maar ze kwamen allemaal terug. Pas op de Col de la Core, de Latrape en de steile Agnes vormde zich een echte bus. Ook gele trui Voeckler had het op elke klim lastig, maar de jonge Fransman beet door en kwam telkens terug tijdens de afdaling of met z'n vreemde sprintjes in de laatste honderden meters van een beklimming. Hij zorgde voor wat vermaak tijdens een wedstrijd die nooit echt openbrak. Ook de sprintjes tussen Richard Virenque en Christophe Moreau op de hellingen zorgden daarvoor. Virenque pakte veruit de meeste punten en lijkt nu echt wel goed op weg om z'n zevende bolletjestrui te pakken en zo alleen recordhouder te worden.


Op de Col d'Agnes, met nog 60km te gaan, durfde Francisco Mancebo het dan toch aan om de vesting Armstrong aan de vallen. Het tempo schoot omhoog en het peleton werd gedecimeerd. De blauwe trein kwam langzaam terug en Mancebo liet zich na een inspanning van 2km opnieuw inlopen. Het tempo bleef hoog en nog zo'n 20 man bleven over op de top. Geen Mayo dus, maar ook Heras moest opnieuw passen. Voeckler, die tijdens de eerste beklimmingen meestal bij de 30 eerste moest lossen, kwam nu boven op een goeie halve minuut van de groep met de favorieten. Nu kwam hij zo ongeveer als dertigste boven, het typeert z'n vechtersmentaliteit. In de afdaling kwam hij samen met enkele anderen terug, in de vallei richting Plateau de Beille was de hoofdmacht ongeveer 30 man sterk.


Rasmussen en Voigt reden daar nog steeds voorop, maar hun voorsprong ging nu snel naar beneden en de ritzege konden ze wel vergeten. Chavanel hadden ze er tijdens de Agnes afgegooid, hij werd nog voor de slotklim ingelopen door het peleton en kon nog veel steun verlenen aan Voeckler. Bij het begin van de slotklim naar het Plateau de Beille bedroeg het verschil met de twee koplopers nog 2'30". En voor een col van 16km tegen bijna 8% gemiddeld was dat uiteraard niet genoeg. Op goed tien kilometer van de top waren ze eraan voor de moeite.

Al in de eerste hectometers van de beklimming kende Christophe Moreau grote pech. Hij reed achteraan lek en het verwisselen van een wiel met een ploegmaat nam veel tijd in beslag. Armstrong en z'n ploegmaats wachtten uiteraard niet : langzaam voerden ze het tempo en één voor één moesten ze lossen. Voeckler moest er al in de eerste kilometer bergop af, maar hij reed een erg knappe beklimming en reed nog heel wat volk voorbij. Op 12km van de top bleven Armstrong, Rubiera, Azevedo, Basso, Ullrich, Kloden, Goubert, Totschnig, Mancebo en Karpets nog over, maar toen Azevedo op 10km van het einde doortrok kon enkel de sterke Basso nog volgen. Totschnig volharde op vrij korte afstand, daarna volgden Kloden en Mancebo. Ullrich moest opnieuw in het defensief, hij nam in zijn spoor nog een vijftal anderen mee. In het midden van de klim kwam de Duitser er toch wat door en reed hij die uit het wiel. Maar de sprong maken naar het Mancebo en Kloden lukte niet.

Toen Azevedo zich op 7km van het einde oprichtte na gedane arbeid bleven alleen Basso en Armstrong over, de zelfde twee als gisteren dus. Armstrong kon opnieuw niet wegrijden, Basso probeerde dat opnieuw niet. Een perfecte kopie van de rit van gisteren dus, alleen de laatste kilometer was anders. Armstrong, die vandaag toch wat sterker oogde dan z'n medevluchter, won de "sprint". En opnieuw de vraag of dat wel een sprint was. Totschnig werd op 1'05" knap derde, hij doet een goeie zaak in de stand. Op 1'27" klopte Klöden Mancebo in de sprint voor de vierde plaats, Jan Ullrich werd vandaag zesde op 2'42", op korte afstand gevolgd door Azevedo en Moreau (knappe remonte). Thomas Voeckler oversteeg zichzelf opnieuw en redde z'n trui. Hij finishte als dertiende op 4'42", ver voor mannen als Sevilla en Leipheimer. In de stand houdt hij 22" over op Armstrong.


De Pyreneeën zitten erop en de schade is niet te overzien. Enkel Ivan Basso komt nog in aanmerking om Armstrong te bedreigen, de andere favorieten zijn naar huis of volgen op grote afstand. Basso volgt op 1'17" van de Amerikaan, Klöden is in de stand van de klassementsrijders derde op net geen drie minuten, hij wordt van kortbij gevolgd door Francisco Mancebo. Jan Ullrich volgt op bijna zeven minuten van Armstrong en het ziet er naar uit dat hij zelfs niet tweede wordt, iets wat de laatste jaren toch al een (slechte) gewoonte was geworden. Of de Tour gereden is? Zolang Basso niet durft aanvallen wel.
Willem Vandoorne

Result

1 Lance Armstrong  USAin  06h 04m 38s
2 Ivan Basso  ITAat
3 Georg Totschnig  AUTat 01m 05s
4 Andreas Klöden  GERat 01m 27s
5 Francisco Mancebo Pérez  ESPat
6 Jan Ullrich  GERat 02m 42s
7 José Bento Carvalho Azevedo  PORat 02m 50s
8 Christophe Moreau  FRAat 02m 51s
9 Pietro Caucchioli  ITAat
10 Gilberto Simoni  ITAat 03m 43s
11 Óscar Pereiro Sio  ESPat 04m 29s
12 Stéphane Goubert  FRAat
13 Thomas Voeckler  FRAat 04m 42s
14 Axel Merckx  BELat 05m 56s
15 Vladimir Alexandrovitsj Karpets  RUSat 06m 06s
16 Carlos Sastre Candil  ESPat 06m 34s
17 Sylvain Chavanel  FRAat
18 Óscar Miguel Sevilla Rivera  ESPat 06m 39s
19 Levi Leipheimer  USAat
20 David Moncoutié  FRAat
21 Sandy Casar  FRAat 07m 21s
22 Michael Rasmussen  DENat 07m 33s
23 Jérôme Pineau  FRAat 07m 44s
24 Laurent Brochard  FRAat 08m 21s
25 Thierry Marichal  BELat
26 Rik Verbrugghe  BELat
27 Michael Rogers  AUSat
28 Iker Camaño Ortuzar  ESPat 08m 49s
29 Giuseppe Guerini  ITAat
30 Michele Scarponi  ITAat 09m 39s
31 José Luis Rubiera Vigil  ESPat 09m 41s
32 Juan Miguel Mercado Martín  ESPat 09m 52s
33 Richard Virenque  FRAat 11m 28s
34 Alexandre Botcharov  RUSat 12m 30s
35 Patrice Halgand  FRAat
36 Jens Voigt  GERat 12m 52s
37 José Enrique Gutiérrez Cataluña  ESPat 18m 08s
38 Floyd Landis  USAat 18m 46s
39 George Hincapie Garcés  USAat
40 Egoi Martínez De Esteban  ESPat 19m 29s
41 Iker Flores Galarza  ESPat
42 Mikel Astarloza Chaurreau  ESPat 20m 17s
43 Jean-Cyril Robin  FRAat 20m 33s
44 Jörg Ludewig  GERat
45 Manuel Beltrán Martínez  ESPat
46 Pierrick Fédrigo  FRAat 20m 39s
47 Claus Michael Møller  DENat 21m 18s
48 Aitor Osa Eizaguirre  ESPat 21m 35s
49 Roberto Heras Hernández  ESPat
50 Frédéric Guesdon  FRAat
51 Michael Boogerd  NEDat 22m 14s
52 Daniele Nardello  ITAat 23m 54s
53 Grischa Niermann  GERat
54 Evgueni Petrov  RUSat
55 Kim Kirchen  LUXat
56 Santiago Pérez Fernández  ESPat
57 Nicolas Jalabert  FRAat
58 Benjamín Noval González  ESPat
59 Santos González Capilla  ESPat
60 Nicolas Portal  FRAat
61 Paolo Bettini  ITAat
62 Andrea Peron  ITAat
63 Pavel Padrnos  CZEat
64 Viatcheslav Ekimov  RUSat
65 Christian Vandevelde  USAat
66 Michele Bartoli  ITAat
67 Erik Zabel  GERat 31m 14s
68 Ronny Scholz  GERat
69 Benoit Salmon  FRAat
70 Yuriy Krivtsov  UKRat
71 Laurent Dufaux  SUIat
72 Nicki Sørensen  DENat
73 Marcos Antonio Serrano Rodríguez  ESPat
74 Santiago Botero Echeverry  COLat
75 Allan Davis  AUSat
76 Juan Antonio Flecha Giannoni  ESPat
77 Massimo Giunti  ITAat
78 Mark Scanlon  IRLat
79 Ludovic Martin  FRAat
80 Bert Grabsch  GERat
81 Daniel Becke  GERat
82 Koos Moerenhout  NEDat
83 Bram De Groot  NEDat
84 Christophe Mengin  FRAat
85 Serguei Ivanov  RUSat
86 Walter Roger Ludovic Bénéteau  FRAat
87 Sebastian Lang  GERat
88 Marius Sabaliauskas  LTUat
89 Marzio Bruseghin  ITAat 33m 49s
90 Aitor González Jiménez  ESPat 33m 51s
91 Jakob Storm Piil  DENat 34m 20s
92 Franck Renier  FRAat 37m 40s
93 Francesco Secchiari  ITAat
94 Bernhard Eisel  AUTat
95 Carlos Da Cruz  FRAat
96 Scott Sunderland  AUSat
97 Stuart O'Grady  AUSat
98 Massimiliano Mori  ITAat
99 Thor Hushovd  NORat
100 Peter Farazijn  BELat
101 Stefano Zanini  ITAat
102 Julian Dean  NZLat
103 Igor González De Galdeano Aranzabal  ESPat
104 Isidro Nozal Vega  ESPat
105 Rolf Aldag  GERat
106 Pierre Bourquenoud  SUIat
107 Salvatore Commesso  ITAat
108 Karsten Kroon  NEDat
109 Fabian Cancellara  SUIat
110 Danilo Hondo  GERat
111 Martin Elmiger  SUIat
112 Anthony Charteau  FRAat
113 Marc Lotz  NEDat
114 Wim Vansevenant  BELat
115 Iban Mayo Diez  ESPat
116 David Etxebarria Alkorta  ESPat
117 Filippo Pozzato  ITAat
118 Unai Etxebarria Arana  VENat
119 Iñigo Landaluze Intxaurraga  ESPat
120 Matteo Tosatto  ITAat
121 Laurent Lefèvre  FRAat
122 Uwe Peschel  GERat
123 Marc Wauters  BELat
124 Erik Dekker  NEDat
125 Alessandro Bertolini  ITAat
126 Xabier Zandio Echaide  ESPat
127 José Vicente García Acosta  ESPat
128 Fabio Baldato  ITAat
129 Frédéric Guesdon  FRAat 42m 20s
130 Janek Tombak  ESTat
131 Andrea Noè  ITAat
132 Robbie McEwen  AUSat
133 Didier Rous  FRAat
134 Jean-Patrick Nazon  FRAat
135 Tom Boonen  BELat
136 Peter Wrolich  AUTat
137 Marcus Ljungqvist  SWEat
138 Dariusz Baranowski  POLat
139 Jan Hruška  CZEat
140 Dmitriy Fofonov  KAZat
141 Davide Bramati  ITAat
142 Guillaume Auger  FRAat
143 Gilles Bouvard  FRAat
144 Aart Vierhouten  NEDat
145 Christophe Laurent  FRAat
146 Sylvain Calzati  FRAat
147 Filippo Simeoni  ITAat
148 Kurt Asle Arvesen  NORat
149 Jimmy Engoulvent  FRAat
150 Christophe Edaleine  FRAat
151 Paolo Valoti  ITAat
152 David Loosli  SUIat
153 Servais Knaven  NEDat
154 Christophe Rinero  FRAat
155 Bobby Julich  USAat
156 Baden Cooke  AUSat
157 Matthew Wilson  AUSat
158 Frédéric Finot  FRAat
159 Sébastien Joly  FRAat
160 Jimmy Casper  FRAat

Not finished

  Sergio Marinangeli Did Not FinishITA
  Gerrit Glomser Did Not FinishAUT
  Fabian Wegmann Did Not FinishGER
  Denis Menchov Did Not FinishRUS
  Haimar Zubeldia Aguirre Did Not FinishESP
  Tyler Hamilton Did Not FinishUSA
  Result Details:

Photo album Tour de France 2004

Click here to add a picture to the photo album

Unfortunately no photos in this album.
  Add an image