Tour de France 2005


France
Date: 09-07-2005
8º stage
Distance: 231,5 km
Road – Stage
Departure: Pforzheim (Baden-Wurttemberg), Germany
Arrival: Gérardmer (Lorraine), France
Category UCI: WT/WT/GT
Index Tour de France 2005
Main Tour de France

Websites: http://www.letour.fr

Memo

Laat ik beginnen met een rectificatie; Het was gisteren niet Nazon die de valpartij in de sprint veroorzaakte maar Davis. Hiervoor excuses, ik zag een spits koppie met een mond vol grote tanden, daar hebben we er tegenwoordig dus twee van. Bedankt Henk uit Eindhoven voor het mij hierop attenderen.

De etappe van vandaag kende drie fasen: De eerste 56 kilometers bevatten vier cols van derde categorie, dan 100 km vlak, en dan de Col de la Schlucht. Dat is tweede categorie, geen geweldig zware klim. Degene die de top het eerste haalde had bij vlot dalen grote kans op de overwinning, wat het dan toch de moeite waard maakte. Die honderd kilometer vlak waren het obstakel wat de klassementsrenners bijeen zou houden. Het geeft teveel tijd en gelegenheid tot hergroeperen, dus een ontsnapping van een groep met ongevaarlijke renners was meer te verwachten. Het leek er dus op dat we pas aan het einde van de etappe (fase drie) wat entertainment zouden krijgen. De pret begon al na dertien kilometer. Dat werd de eerste fase:

Al op het eerste bergje valt Rasmussen (Rabobank-ploeg) aan. Rabo had de bolletjestrui moeten afstaan aan Wegmann gisteren. Rabobank heeft deze tour wat met de bergtrui, al twee man hebben hem gehad. Rasmussen zal de derde worden. Hij wordt gevolgd door een gezelschap van Voigt(CSC), Kashechkin(CA), Casar(FDJ) en, verrassend, Hincapie van DiscoveryChannel. Voigt maakt een sterk seizoen door en als je in een lange ontsnapping zit is het perfect om hem erbij te hebben. Hincapie is een belangrijk helper van Armstrong, waardoor het niet in de lijn der verwachtingen ligt om hem te laten demarreren. Het blijkt een meesterzet van Discovery Channel; Armstrongs eerste luitenant staat hoog in het klassement en is daardoor een bedreiging voor allen die nog plannen hadden daarin te eindigen. Daar heeft T-Mobile er drie van. De bal ligt bij hen. De groep van Hincapie loopt 1 minuut 47 uit voordat de zenuwen van T-mobile op zijn. Hincapie zit dan virtueel in het geel. Als de Duitsers Hincapie nog verder uit laten lopen moeten ze niet alleen tegen Armstrong strijden maar ook tegen Hincapie. In feite is die strijd al begonnen. Pech voor Voigt dat hij achtervolgd wordt om die reden, want als hij ongevaarlijken had meegekregen was zijn ontsnapping zeer kansrijk geweest. Het kost T-mobile meer dan een uur om de vluchters te pakken te krijgen, waarbij alle T-mobilers geofferd worden op Ullrich, Vinokourov en Kloden na. Voigt is geen kleintje in ontsnappingen, hij is voor zo’n sterk team moeilijk te pakken. Hiermee heeft Discovery channel de eerste slag in deze rit gewonnen. De tegenstand is aan het werk gezet.

Op het lange vlakke stuk wordt weer aangevallen. Hushovd is betrokken, want de groene trui wordt een haalbaar doel nu Boonen in de problemen verkeert. Hij loopt zes punten in. De Deen Sorensen van CSC zit ook in de leidersgroep, en hij ruikt het geel. Discovery laat de achtervolging over aan Lotto. Niet onsuccesvol overigens. De groep valt uiteen en alleen Sorensen weet nog een tijdje voor het peloton uit te rijden. Met nog 95 kilometer voor de boeg voegen Flecha(FAS), Vasseur(COF), Weening(RAB), Jalabert(CA), Comesso(LAM) en Scholz(GER) zich bij de vermoeide Deen. Met nog 90 kilometer voor de boeg lijkt dit een prettig groepje; Flecha is een hardrijder, Vasseur staat zijn mannetje. Discovery moet nu reageren en doet dat dan ook. De teams die niet vertegenwoordigd zijn in de kopgroep helpen een handje. Daaronder Liquigas en Bouyges. Het gat wordt kleiner gemaakt, maar nog niet gedicht. Dan begint de kopgroep aan de laatste beklimming, dat is fase drie.

Onderaan de klim kijkt Weening van Rabobank eens om zich heen, zet dan aan, en rijdt zijn medevluchters uit het wiel. Hij slaat een gaatje, het gaatje groeit, hij is weg! Flecha laat dit niet zomaar gebeuren. Hij zet de achtervolging in en krijgt Sorensen de aanstichter van alles mee, met de gewiekste Comesso. De rest van de groep moet passen. Ondanks deze inspanning blijft de voorsprong van Weening toenemen, het begint er zeer veelbelovend uit te zien voor Rabobank. Het peloton ondertussen begint ook aan de klim met alle grote acteurs in deze voorstelling. Die gaan harder dan de ontsnapten. Vinokourov(TMO) demarreert, Armstrong reageert met zijn adjudant Savoldelli. Het gevaar is geweken. Dan neemt Moreau het initiatief, Vinokourov meenemende. Weer kan Armstrong niet laten gaan, maar zijn laatste man Savoldelli moet passen. Valverde valt aan, alleen de toprenners blijven over. Drie daarvan zijn T-Mobilers! Weer gaat Vinokourov mee, Armstrong is kwetsbaar en alleen. Hij kiest dus degene die hij het meest moet vrezen. Dat is in Armstrongs optiek Ullrich(TMO) want de andere aanvallers laat hij nu gaan. Kloden(TMO) spettert weg, iedereen past. Weer gaat Vinokourov mee en Armstrong blijft zitten. En dan gaat Ullrich in achtervolging, daarbij Armstrong de gelegenheid gevend weer aan te sluiten. Tactisch een misser van T-mobile. Ullrich had beter kunnen blijven zitten om Armstrong te dwingen tot het inzetten van de achtervolging. Het wordt spannend aan tafel bij T-mobile. Deze schermutselingen drijven het tempo zo hoog op dat Weenings voorsprong zienderogen afkalft. Zo sterk zelfs dat de jagende Kloden hem vlak voor de top te grazen neemt. Weening, op weg naar zijn eerste etappezege in zijn eerste tour, heeft het naïeve gevoel van rechtvaardigheid van een Fries. Als je er hard voor werkt krijg je wat je toekomt, is het agrarische beginsel in het noorden van Nederland. Hij vindt daarom dat hij als eerste de top mag bereiken.

Kloden heeft daar als Germaan natuurlijk geen boodschap aan. Hij passeert een meter of vijf voor de top. Het maakt Weening behoorlijk kwaad. Dat is ook Fries, heftig reageren op (vermeend) onrecht. En dan is zo’n Fries niet meer voor rede vatbaar. Vinnig zet hij de afdaling in waarbij hij Kloden aanzet tot overnemen. Zonder aansziens des persoons. Reputaties en eerder behaalde resultaten tellen niet meer voor Weening die als broekie meent geen stuiver onder te doen voor de doorgewinterde Kloden. De groupe maillot jaune volgt op de voet, op zijn slechtst 6 seconden achter Weening en Kloden. Het is nog 15 kilometer dalen en Weening is daar geen held in, hij komt steeds meters te kort na de bochten. Hij is wel vastbesloten de rit te gaan winnen. Hij gunt “die duutser” nu niks meer. Beiden werken als paarden om de voorsprong te behouden. Het was makkelijk geweest een accoord te bereiken: “Ik de etappe, jij de extra tijd” zou een voorstel kunnen zijn geweest waar Kloden mee zou kunnen worden gepaaid. Niets van dat. Het komt niet eens in de Friese bol op. De voorsprong loopt op, want de achtervolgers willen geen tegenstanders meetrekken, en in een afdaling is het nou eenmaal moeizaam demarreren. Armstrong mist Savoldelli hier, dat is namelijk de snelste daler. Door het geweifel loopt de voorsprong op tot 40 seconden, een prachtig uitgangspunt. Kloden hoort dat van de ploegleiding en trapt voor elke seconde die hij kan winnen. Weening doet de laatste anderhalve kilometer niks meer, hij wacht de sprint af. En met sprinten is het de beste wachter ter wereld. Zijn timing is zo goed dat hij Kloden op de streep met 2 tienduizendste seconde verslaat. Ik zou nu een wetenschappelijk onderlegd betoog kunnen houden over de meetnauwkeurigheid van de inductiemat die wordt gebruikt bij de tijdsbepaling, maar dat doe ik niet.

Als vandaag een voorzetje was voor wat er morgen staat te wachten reken ik op een vuurwerk wat we niet meer hebben gezien sinds het duel Armstrong-Pantani op de Ventoux.

Willem Joustra

Result

1 Pieter Weening  NEDin  05h 03m 54s
2 Andreas Klöden  GERat
3 Alejandro Valverde Belmonte  ESPat 27s
4 Kim Kirchen  LUXat
5 Jens Voigt  GERat
6 Jan Ullrich  GERat
7 Cadel Evans  AUSat
8 Christophe Moreau  FRAat
9 Chris Horner  USAat
10 Alexandre Vinokourov  KAZat
11 Stefano Garzelli  ITAat
12 Franco Pellizotti  ITAat
13 Óscar Pereiro Sio  ESPat
14 Jörg Jaksche  GERat
15 Dario Frigo  ITAat
16 Evgueni Petrov  RUSat
17 Levi Leipheimer  USAat
18 Michael Boogerd  NEDat
19 Michael Rogers  AUSat
20 Lance Armstrong  USAat
21 Denis Menchov  RUSat
22 Bobby Julich  USAat
23 Santiago Botero Echeverry  COLat
24 Marcos Antonio Serrano Rodríguez  ESPat
25 Francisco Mancebo Pérez  ESPat
26 Roberto Heras Hernández  ESPat
27 Floyd Landis  USAat
28 Iban Mayo Diez  ESPat
29 Vladimir Alexandrovitsj Karpets  RUSat
30 Ivan Basso  ITAat
31 Bradley McGee  AUSat
32 Joseba Beloki Dorronsoro  ESPat
33 Carlos Sastre Candil  ESPat
34 Leonardo Piepoli  ITAat
35 Laurent Brochard  FRAat 01m 23s
36 Jérôme Pineau  FRAat 01m 25s
37 Stéphane Goubert  FRAat
38 Mikel Astarloza Chaurreau  ESPat
39 Georg Totschnig  AUTat
40 José Enrique Gutiérrez Cataluña  ESPat
41 Yaroslav Popovych  UKRat
42 Alberto Contador Velasco  ESPat
43 Óscar Miguel Sevilla Rivera  ESPat
44 Sandy Casar  FRAat
45 Ángel Vicioso Arcos  ESPat
46 Patrik Sinkewitz  GERat
47 José Bento Carvalho Azevedo  PORat
48 George Hincapie Garcés  USAat
49 Eddy Mazzoleni  ITAat
50 Juan Antonio Flecha Giannoni  ESPat
51 Haimar Zubeldia Aguirre  ESPat
52 José Ángel Gómez Marchante  ESPat
53 Maxim Iglinskiy  KAZat
54 Axel Merckx  BELat
55 David Moncoutié  FRAat
56 Andrey Kashechkin  KAZat
57 Michael Rasmussen  DENat 02m 20s
58 Jörg Ludewig  GERat 02m 57s
59 Sylvain Chavanel  FRAat
60 Philippe Gilbert  BELat
61 Gerrit Glomser  AUTat
62 Nicolas Portal  FRAat
63 Gorazd Stangelj  SLOat
64 Rubens Bertogliati  SUIat
65 Beat Zberg  SUIat
66 Alexandre Moos  SUIat
67 Massimo Giunti  ITAat
68 Paolo Savoldelli  ITAat
69 Didier Rous  FRAat
70 Stuart O'Grady  AUSat
71 David Loosli  SUIat
72 David Arroyo Durán  ESPat
73 Joost Posthuma  NEDat
74 Pavel Padrnos  CZEat
75 Manuel Beltrán Martínez  ESPat
76 Bram Tankink  NEDat
77 José Luis Rubiera Vigil  ESPat
78 Lorenzo Bernucci  ITAat
79 Pietro Caucchioli  ITAat
80 Egoi Martínez De Esteban  ESPat
81 Benjamín Noval González  ESPat
82 Dario David Cioni  ITAat
83 Giuseppe Guerini  ITAat
84 Matthias Kessler  GERat
85 Juan Manuel Gárate Cepa  ESPat
86 Iñigo Landaluze Intxaurraga  ESPat
87 Andriy Grivko  UKRat 05m 25s
88 Thomas Lövkvist  SWEat 05m 43s
89 Luis León Sánchez Gil  ESPat
90 Alessandro Cortinovis  ITAat 06m 41s
91 Iker Camaño Ortuzar  ESPat
92 Stephan Schreck  GERat
93 Xabier Zandio Echaide  ESPat
94 David Cañada Gracía  ESPat
95 Nicki Sørensen  DENat
96 Salvatore Commesso  ITAat
97 Patrice Halgand  FRAat 07m 19s
98 Marcus Ljungqvist  SWEat
99 Anthony Geslin  FRAat
100 Sébastien Joly  FRAat
101 Walter Roger Ludovic Bénéteau  FRAat
102 José Luis Arrieta Lujambio  ESPat
103 Nicolas Jalabert  FRAat
104 Cédric Vasseur  FRAat
105 Volodymir Gustov  UKRat
106 Fred Rodriguez  USAat 07m 50s
107 Laszlo Bodrogi  HUNat 08m 24s
108 Sebastian Lang  GERat
109 Luke Roberts  AUSat
110 Ronny Scholz  GERat
111 Bert Grabsch  GERat
112 Stéphane Augé  FRAat 10m 03s
113 Fabian Wegmann  GERat 12m 59s
114 Yuriy Krivtsov  UKRat
115 Christophe Brandt  BELat
116 Carlos Da Cruz  FRAat
117 Nicolas Fritsch  FRAat
118 Michael Rich  GERat
119 Kurt Asle Arvesen  NORat
120 Giovanni Lombardi  ITAat
121 Gianluca Bortolami  ITAat
122 Iñaki Isasi Flores  ESPat
123 Alessandro Bertolini  ITAat
124 Alessandro Vanotti  ITAat
125 Mauro Facci  ITAat
126 Pierrick Fédrigo  FRAat
127 Mario Aerts  BELat
128 Matthew White  AUSat
129 Allan Davis  AUSat
130 David Herrero Llorente  ESPat
131 Tobias Steinhauser  GERat
132 Daniele Nardello  ITAat
133 Robbie McEwen  AUSat 17m 41s
134 Sébastien Hinault  FRAat
135 Tom Boonen  BELat
136 Guido Trenti  USAat
137 Fabian Cancellara  SUIat
138 Daniel Becke  GERat
139 Servais Knaven  NEDat
140 Thor Hushovd  NORat
141 Peter Wrolich  AUTat
142 Janek Tombak  ESTat
143 Robert Hunter  RSAat
144 Wilfried Cretskens  BELat
145 Angelo Furlan  ITAat
146 Erik Dekker  NEDat
147 Rafael Nuritdinov  UZBat
148 Marc Wauters  BELat
149 Karsten Kroon  NEDat
150 Gerben Löwik  NEDat
151 Kevin Hulsmans  BELat
152 Magnus Bäckstedt  SWEat
153 Johan Vansummeren  BELat
154 Mauro Gerosa  ITAat
155 Michael Albasini  SUIat
156 Manuel Quinziato  ITAat
157 Robert Förster  GERat
158 Thierry Marichal  BELat
159 Wim Vansevenant  BELat
160 Igor González De Galdeano Aranzabal  ESPat
161 Kjell Carlström  FINat
162 Daniele Righi  ITAat
163 Thomas Voeckler  FRAat
164 Stefano Zanini  ITAat
165 Simon Gerrans  AUSat
166 Baden Cooke  AUSat
167 Ludovic Turpin  FRAat
168 Laurent Lefèvre  FRAat
169 Samuel Dumoulin  FRAat
170 Bernhard Eisel  AUTat
171 Mathieu Sprick  FRAat
172 Unai Etxebarria Arana  VENat
173 José Vicente García Acosta  ESPat
174 Francis Mourey  FRAat
175 Frédéric Bessy  FRAat 21m 45s
176 Jaan Kirsipuu  ESTat 43m 02s
177 Jean-Patrick Nazon  FRAat
178 Iker Flores Galarza  ESPat 46m 05s
179 Luciano André Pagliarini Mendonça  BRAat 49m 04s
180 David Zabriskie  USAat

Not finished

  Leon Van Bon Did Not FinishNED
  Sylvain Calzati Did Not FinishFRA
  Isaac Gálvez López Did Not FinishESP
  Christophe Mengin Did Not StartFRA
  Serhiy Honchar Did Not StartUKR
  Result Details:

Photo album Tour de France 2005

Click here to add a picture to the photo album

Unfortunately no photos in this album.
  Add an image